15. (Kumi na tano) laatste dagen van het programma
Door: Arne-Jan
Blijf op de hoogte en volg Arne-Jan
26 Oktober 2025 | Tanzania, Dar es Salaam
In de maanden van voorbereiding leek het een erg lange tijd; 3 weken naar Tanzania. Om mee te lopen en mee te kijken bij het leger des heils, verschillende korpsen en kerken bezoeken. En te ontdekken wat ik (en we) in Nederland van onze collega’s daar kunnen leren. Op dit moment is het hele avontuur bijna ten einde en eigenlijk is het heel snel gegaan. Het is omgevlogen.
De Laatste dag bestond vooral uit gesprekken met mensen die werkzaam zijn op de compound en de commandant. Hij had van bijna alle divisies een terugkoppeling gehad en heeft daardoor mijn bezoeken van afstand gevolgd. Hij vroeg mij wat ik zoal gezien had en wat ik mee zou nemen naar Nederland.
Het is moeilijk kiezen maar mijn bezoek aan Lugoba en de Masaï stammen de meeste indruk gemaakt. Het afstand doen van je gewoontes, tradities en vastigheden om te leven naar de lessen van Jezus is groot.
Ook vind ik het dapper als je als organisatie, leider, kadetten en social workers de moed hebt om deze mensen te gaan uitleggen dat het anders kan en dat het beter is om het anders te doen. Ook kost dit veel tijd voor het opbouwen van relaties en vertrouwen.
Daarnaast heb ik samen met majoor Musa en zijn vrouw theegedronken; met stroopwafels! Bij hen thuis. Ook dit was een waardevol gesprek. Komende dagen ga ik alles overdenken en rustig laten bezinken. Ook hier zal ik nog wat over delen want ik heb nog genoeg verhalen om tot de kerst iedere dag iets te delen.
Arne o.a.