11.(Kumi na moja) Op stap met Majoor Musa Magaigwe
Door: Arne-Jan
Blijf op de hoogte en volg Arne-Jan
20 Oktober 2025 | Tanzania, Mbeya
Wanneer je een lijn trekt tussen Equatoriaal-Guinea naar het zuidelijke deel van Somalië, word er in de landen onder de lijn Bantoetalen gesproken. De grootste variant die wordt gesproken is het Swahili. In deze talen is het gebruikelijk dat je naast je bantoenaam een Engelse naam krijgt. Zo ook in Tanzania.
Majoor Musa begeleidt mij al bijna de hele reis en ik wil graag wat over hem vertellen want het is een bijzondere man. Zijn naam is Musa maar in het Engels heet hij Moses. Hij komt uit een gezin van 10 kinderen en zijn ouders zijn 30 jaar geleden beide omgekomen bij een verkeersongeluk. Zij warenonderdeel van het leger des heils en zo is hij er ook mee in aanraking gekomen. Hij heeft verschillende functies gehad binnen het leger en heeft al veel plaatsen en steden mogen dienen. Nu woont hij sinds enkele jaren op het hoofdkwartier in Dar es Salaam waar hij onder andere nieuwe kadetten heeft getraind.
Majoor Musa spreekt erg goed Engels, hij vertaalt veel voor mij tijdens bijeenkomsten en ontmoetingen met mensen die niet zo goed Engels spreken. Hele preken en diensten vertaald hij zonder moeite en zijn woordenschat is groot. Toch valt het me op wanneer we gesprekken voeren in het Engels, dat hij de woorden niet altijd begrijpt. Dit is natuurlijk wat tegenstrijdig. Misschien is het kennis misschien cultuur.
Zo kent hij ook mensen die bij het leger des heils werken. Zeker nu we samen veel plekken bezoeken. Elke keer wanneer we een bekende zien van hem wordt er gelijk gelachen en je merkt echt dat mensen met hem weglopen. Zo stonden we vandaag in de lift bij het hotel samen met de officier. De jongen die de tassen naar de kamer tilt staat wat timide bij ons. Na enkele weken hier ken ik al wat woorden en ik heb door dat Musa vraagt hoe hij heet; Frenkie, antwoord hij. En je achternaam? En waar kom je vandaan? En na het laatste antwoord begint majoor Musa met iets hogere stem en veel enthousiasme iets te vertellen en de jongen gaat gelijk wat meer rechterop staan en antwoord vrolijk terug.
Het lijkt zo simpel maar het is echt inspirerend hoe deze man door het leven gaat. Zelfs voor Afrikaanse begrippen is hij erg geïnteresseerd en vriendelijk. Nog net iets meer dan de rest en dat zegt heel veel.
(Alle foto's van mij zijn door Musa gemaakt, en alhoewel we veel samen optrekken, heb ik bijna geen foto's samen).
Arne o.a. met Musa